Hoe Een Woning Optimaal Verkopen Bij Scheiding? | Hoekstenen V/D Vastgoed

Hallo, welkom bij een nieuwe episode van onze vlog “Hoekstenen van de vastgoed”. Waarin we het maandelijks over een belangrijk vastgoedtopic hebben.

Deze keer gaan we het hebben over hoe je als partners bij een scheiding het best omgaat met de verkoop of uitkoop van je eigen woning.

Als makelaar worden wij vaak voor een waardebepaling uitgenodigd door scheidende koppels. En meestal zijn er twee mogelijke scenario’s. Ofwel verkopen beide partners samen de woning, verdelen ze de opbrengst en verhuizen ze elk naar een nieuwe woning.

In dat geval kunnen we met Kasper & Kent uiteraard helpen om de woning zo goed mogelijk aan de best mogelijke prijs te verkopen. En het feit dat wij een onafhankelijke partij zijn, die buiten de relatie van het koppel staat, helpt daar ook goed bij.


Maar het gebeurt evenveel dat één van de partners zijn of haar ex wil uitkopen. Op zich een logische denkpiste omdat er vaak toch een sterke emotionele band met de woning is, zeker wanneer er kinderen zijn die in de woning aan het opgroeien zijn. Dus niet onlogisch dat één van de partners in de woning wil blijven wonen.


In dit laatste geval kijken beide eigenaars vaak vol verwachting uit naar onze schatting als vastgoedmakelaar. In de hoop dat wij het magische cijfer, de ultieme waarde van de woning, op tafel gaan kunnen leggen.

Zodat men die schatting vervolgens kan gebruiken om de partner uit te kopen. Maar een schatting blijft natuurlijk altijd een “schatting”, het is gebaseerd op theoretische fundamenten maar het blijft ook altijd deels een subjectief gegeven. Het is dan ook niet verwonderlijk dat wanneer er nog andere schatters over de vloer komen, alle schattingen vaak toch wel sterk uiteen lopen. Dat kan een vervelende situatie zijn als je met je partner een uitkoopwaarde moet overeenkomen?

Het is daarom dat wij vaak zeggen dat een goede waardebepaling, uiteraard, zo dicht mogelijk bij de werkelijke marktwaarde moet zitten, maar dat de uiteindelijk exacte verkoopprijs maar door één zaak bepaald wordt en dat is de markt zelf.

Het is uiteindelijk altijd de markt zelf die het laatste woord heeft en een woningprijs zal corrigeren naar hetgeen de markt echt bereid is voor de woning te betalen. Dat is de enige échte marktwaarde.

Vandaar dat wij, wanneer één van de partners de andere wil uitkopen en men het niet eens raakt over de uitkoopwaarde, adviseren om de woning toch publiekelijk te koop te stellen.

De woning te koop stellen, zoals je anders een woning te koop zou stellen, maar met dit verschil, dat de partner die wil inkopen een formeel en schriftelijk voorkooprecht krijgt van de andere partner.

Op die manier laat je de markt de échte marktwaarde bepalen. Op het moment dat er dan een koper zou zijn die de woning aan een bepaalde prijs wil kopen, kan de partner met het voorkooprecht beslissen of men het voor die prijs wil inkopen of toch liever mee verkoopt en op zoek gaat naar een andere woning.

Als partners, zonder verkoop of discussie, tot een uitkoopwaarde komen, is natuurlijk nog altijd het beste. Maar voor situaties die echt geblokkeerd zitten, kan een verkoop met voorkooprecht de zaak soms wel deblokkeren.

Bovendien heeft het werken met een voorkooprecht ook het voordeel dat géén enkele partij zich nog moet afvragen of hij het misschien niet té goedkoop heeft verkocht, of omgekeerd dat het té duur is uitgekocht? De markt heeft immers gesproken en dus weet elke partner dat de waarde correct is. Dit was het weer voor deze vlog.


Volgende keer gaan we het hebben over waarom de vierkante meter prijs van een klein appartement hoger meestal hoger ligt dan die van een groot appartement.


Tot slot.
Vergeet de klassieke vitrine, denk digitaal, denk Kasper & Kent!

Uw woning verhuren of verkopen met Kasper & Kent?

Kasper & Kent is een vastgoed - en marketingagentschap tegelijk.

Ontdek onze unieke principes