Huizenprijzen dalen voor het eerst in tien jaar: Het moment bij uitstek om een koopje te slaan?

Met het ingaan van het nieuwe jaar, hebben we nu ook zicht op de statistieken van het afgelopen jaar. Uit de marktcijfers blijkt dat in het vierde kwartaal van 2023, de prijzen voor woningen 1,9% lager lagen dan in hetzelfde kwartaal in 2022. Waar is deze daling nu eigenlijk aan te wijten? Je ontdekt het allemaal in dit blogartikel!

 

gestegen rente

De eerste boosdoener: gestegen rente

 

De inflatie begon rond eind 2021 al te stijgen naar hoogtes ver boven het streefdoel van 2%, met pieken rond maar liefst 9%. Zulke stijgingen zijn nefast voor onze koopkracht en gevaarlijk voor de economie.

Als antwoord op deze oplopende inflatie hebben de meeste centrale banken wereldwijd in 2022 en 2023 hun beleidsrente fors opgetrokken. Hierdoor werd geld lenen duurder, met de bedoeling de economie bewust af te koelen en zo de inflatie terug te dringen naar aanvaardbare niveaus.

Als gevolg van de renteverhogingen zijn vorig jaar, onder andere, de hypothecaire leningen duurder geworden. Deze soort lening is net een van de meest gekozen financieringsvormen voor het verwerven van een woning. De hogere rentevoeten maken een groot verschil in het uiteindelijke totaal af te lossen bedrag.

Ze zorgen dus met andere woorden voor een kleinere ontleningscapaciteit. Het is net die ontleningscapaciteit die voor vele gezinnen bepalend is voor het al dan niet kunnen kopen van een woning. Hierdoor heeft een deel van de kopers hun aankoop uitgesteld, wat heeft geleid tot een afname in de vraag naar vastgoed. Dit huidige klimaat zorgt voor een algemene neerwaartse correctie van de vraagprijzen.

 

 

renovatieverplichting

De tweede boosdoener: energieverslindende woningen en de renovatieplicht

 

Uit de cijfers bleek dat de energieprestaties van een woning een nog grotere oorzaak waren voor de dalende prijzen. Het zijn voornamelijk de prijzen van energie-intensieve woningen die onder druk staan.

Bij verkoop van een woning wordt er steeds een Energie Prestatie Certificaat (EPC) opgemaakt. De woning krijgt dan een energielabel variërend van A voor de meest energiezuinige woningen tot  F voor de meest energie verbruikende woningen. Sinds begin 2023 geldt in Vlaanderen de verplichting dat woningen met een E- of F-label binnen de  vijf jaar gerenoveerd moeten worden naar minstens een D-label. De verplichting heeft rechtstreekse gevolgen voor zo’n woningen. Niet elke koper ziet zo’n intensieve renovatie immers zitten.

Kopers kijken steeds vaker naar modernere woningen waar renovaties zeer beperkt tot onnodig zijn. Opnieuw valt er dus een deel van de vraag naar de energie-inefficiënte woningen weg. Kopers die wel de moeite willen doen om te renoveren, houden rekening met de kosten die hiermee gepaard gaan. Dat proberen ze dan zo veel mogelijk in mindering te brengen op de vraagprijs.

In het vierde kwartaal van vorig jaar zijn de prijzen van energieverslindende woningen gezakt met 3,7 procent tegenover hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Voor woningen waarvoor geen renovatieverplichtingen gelden, was de prijscorrectie beperkt.

 

 

opportuniteiten

Zijn er opportuniteiten?

 

Er bestaat geen ondubbelzinnig antwoord op deze vraag, gezien elke situatie en elke koper uniek is. Men moet verschillende factoren overwegen alvorens we een duidelijk antwoord kunnen formuleren, onder andere:

  • De totaalprijs van een verouderde woning + renovaties tegenover een kant-en-klare nieuwbouw
  • Ligging van de woning
  • Bereidheid tot het willen coördineren van de renovatiewerken

 

Een koper zal tegenwoordig geconfronteerd worden met een zeer gevarieerd aanbod. Enerzijds zijn er de oudere woningen die energetisch slechter scoren. Deze woningen genieten doorgaans wel het voordeel dat ze uniek en karaktervol zijn. Denk bijvoorbeeld aan een traditionele 4-gevel woning in hoevestijl. Zo’n typische woningen zijn moeilijker te vinden bij nieuwbouwprojecten.

Anderzijds zijn er nieuwbouwwoningen die zo goed als kant en klaar zijn. Ze worden gebouwd volgens de huidige strikte normen. Een koper hoeft zich in dit geval geen zorgen te maken over de energieprestaties of isolatiewaarden van de woning. Dit is allemaal al voorzien en op dat vlak dus duurzaam en toekomstbestendig.

Zo’n woningen worden meestal gebouwd door promotoren. Zij ontwikkelen dan een grond met meerdere woningen. De koper heeft in dit geval een bijna identiek huis als zijn buur en is 4-gevel eerder een uitzondering. Ook zijn de binnenruimtes aangepast aan onze hedendaagse woonstijl en doorgaans dus kleiner in oppervlakte in vergelijking met oudere woningen.

 Ook de ligging van de woning is doorslaggevend. Kies je voor een nieuwbouwwoning in een landelijk gebied, ver van het centrum? Of kies je dan toch voor een oudere woning aan de stadsrand? Dit is een belangrijke overweging, want hoe hard men een gebouw ook kan renoveren, aan de ligging kan men niets veranderen.

Tot slot moet men ook de afweging maken of men de tijd en bereidheid heeft om renovatiewerken te coördineren. Het kiezen van de juiste aannemer, berekenen van budgetten, plannen van de werken, vergelijken van offertes, … Dit zijn allemaal zaken dat afgewogen moeten worden tegenover een instapklare woning.

 

 

Conclusie

 

Hoewel dit misschien wel het ideale moment lijkt om een woning te kopen aan een aantrekkelijke prijs, is het ook van extreem belang om alle bovenstaande factoren in rekening te brengen alvorens men een beslissing maakt.

De prijsdalingen kunnen een extra stimulans zijn om toch te kiezen voor een renovatiepand. Echter hangt deze beslissing sterk af van de kost van een renovatie en de manier hoe de renovatie gefinancierd wordt. Ook spelen persoonlijke voorkeuren uiteraard een rol. Wil je als koper een karaktervolle woning of sta je open voor een duurzame nieuwbouwwoning?

Laat je vooral niet enkel en alleen maar verleiden door een aantrekkelijke prijs, maar kijk liever naar een eigendom dat in aanmerking komt met jouw criteria. Zo voorkom je spijtgevoelens achteraf. Voor wie zijn huiswerk goed maakt is dit wellicht een goed moment om te stoten op een gouden opportuniteit!

 

Uw woning verhuren of verkopen met Kasper & Kent?

Kasper & Kent is een vastgoed - en marketingagentschap tegelijk.

Ontdek onze unieke principes