Architectuur in België: Welke bouwstijl kies jij?

Als je een kavel koopt en je eigen huis bouwt, ben je vrij om je eigen stijl te kiezen. Er zijn verschillende bouwstijlen met hun eigen kenmerken en karakteristieken door het materiaalgebruik en het ontwerp. In dit artikel vind je een opsomming van verschillende bouwstijlen die jou kan helpen je favoriet te vinden.

 

architectuur1930

Jaren 1930

Deze bouwstijl is nog steeds erg populair. De combinatie van strakke vloeiende lijnen, warme gevelkleuren en horizontale goten is nog steeds erg geliefd bij architecten. Aan de kleuren en materialen kun je zien dat het een jaren 30 huis is. Donkere of kastanjebruine baksteen, witte kozijnen en glas-in-lood geven aan dat je te maken hebt met een stijl uit de jaren dertig.

 

landelijkhuis

Landelijke architectuur

Het landhuis heeft het karakter van een boerderij, maar is voorzien van alle moderne eisen en biedt optimaal wooncomfort. Daken lopen vaak schuin af en ramen zijn laag.

 

modernebouwstijl

Moderne architectuur

Minimalisme, rechte lijnen en geometrische vormen kenmerken deze bouwstijl. Deze woning heeft een open plattegrond met in elkaar overlopende ruimtes en unieke materialen. Duurzaamheid speelt een sleutelrol in deze bouwstijl. Moderne huizen zijn meestal erg licht met grote ramen en deuren.

 

kempenstijl

Kempische bouwstijl

Bij deze stijl draait alles om authentieke architectuur en het gebruik van natuurlijke materialen. De Kempense bouwstijl is ontstaan ​​in het Belgische Kempen. De stijl is gebaseerd op authentieke gebouwen die in de omgeving te vinden zijn. Het gebruik van natuurlijke materialen is hierbij essentieel. Denk aan eikenhouten details en oud steen. Typische dakkapellen zijn ook kenmerkend voor de Kempense bouwstijl.

 

klassiek

Klassieke architectuur

Voor klassieke architectuur zijn meestal de 18e en 19e eeuw het uitgangspunt. Het kenmerkt zich door een symmetrisch ontwerp en een monumentale uitstraling. Het heeft opvallende regengoten en hoge kozijnen. Daarnaast worden er ook ornamenten en deurkozijnen gebruikt.

 

cottage

Cottage

Deze bouwstijl is ontstaan ​​in Engeland in de 19e eeuw. De bouwstijl komt het meest voor op het platteland en is in zo’n omgeving ook het mooiste. Cottage wonen is Engels plattelandsleven. Als je van deze Britse bouwstijl houdt, is een cottage huisje iets voor jou.

herenhuis

Herenhuis

Destijl  is chique, statig en heeft veel ruimte. Een perfecte woning voor een gezin dat ruimte nodig heeft. Er is veel ruimte in de slaapkamer en beschikt meestal over ruime woonkamers. Een herenhuis valt meestal ook op door zijn indrukwekkende gevel. Deze hebben vaak ook historische elementen, met een entree in het midden van het huis.

 

bungalow

Bungalow

De bungalow wordt getypeerd door alle woonfuncties op één enkele verdieping. Dit is vaak dus ook de bouwstijl bij uitstek voor levenslang wonen. Naast de woonkamer en keuken is er ook een badkamer en slaapkamer op de begane grond. De bungalow heeft een stolpkap en een entree in het midden van de woning.

Uw woning verhuren of verkopen met Kasper & Kent?

Kasper & Kent is een vastgoed - en marketingagentschap tegelijk.

Ontdek onze unieke principes