Kasper & Kent Logo

De marktrente stijgt! Worden de hypothecaire leningen dan duurder?

Volgens een artikel in De Tijd vertaalt de recente stijging van de langetermijnrente zich voorlopig nog niet in duurdere woonkredieten. Maar blijft dit zo? Wij vatten hieronder even samen wat De Tijd over dit onderwerp bracht:

De langetermijnrente stijgt momenteel door de positieve groeivooruitzichten voor de tweede helft van het jaar. Meer mensen zullen gevaccineerd zijn tegen het coronavirus en het normale leven zal terug op gang komen.

Banken baseren zich voor het bepalen van hun vast tarief voor woonkredieten op de langetermijnrente. Volgens BNP, de marktleider voor hypothecaire leningen, is er momenteel nog geen invloed van de stijgende marktrente op de woonkredieten. Er kan een invloed zijn als de verhoging van de marktrente permanent zou zijn. Dit is momenteel echter nog niet duidelijk. Toch zullen de centrale banken - gezien het huidige klimaat - er volgens experts alles aan doen om de economie te steunen en de rente niet te sterk te laten groeien.

Moet je je dan nu haasten om een woonkrediet af te sluiten?

Volgens expert Van Gompel is een zekere stijging van de tarieven voor hypothecaire leningen mogelijk als de langetermijnrente verder toeneemt. Toch zal dit niet erg veel zijn. Lenen in dit lagerenteklimaat zal dus nog altijd goedkoop blijven.

Ook verkopen of verhuren met ons?

Kasper & Kent is een vastgoed - en marketingagentschap tegelijk.

Ontdek onze unieke principes