Een architect inschakelen? Ook bij renovatie nuttig!

Wat doen architecten precies?

Huur een professionele architect in om te bouwen of te renoveren. Hij zet zijn kennis in om jouw bouwplannen binnen een wettelijk kader tot leven te brengen. Je kan van hen uiteenlopende diensten verwachten, maar als partner in een bouwproject heeft deze persoon ook veel specifieke verantwoordelijkheden.

 

Takenpakket van de architect bij renovatie

Takenpakket van een architect

In wezen zorgt de architect ervoor dat het bouwplan wordt opgenomen in het wettelijk kader en wordt uitgevoerd volgens de geldende wettelijke normen. Deze taken zijn onder te verdelen in verschillende categorieën:

• nieuwe constructie

• renovatie

• regularisaties

• bestemmingswijzigingen

• badkamerontwerp

 

Verantwoordelijkheid van de architect

Een architect moet ervoor zorgen dat jouw verbouwing of nieuwbouw volgens de wettelijke normen gebeurt. Tijdens de bouw moet al rekening worden gehouden met veiligheid en stabiliteit. Hij kan aansprakelijk worden gesteld als er een fout is gemaakt. Architecten kunnen standaard worden vastgehouden voor fouten tot 10 jaar na voltooiing van de bouwwerkzaamheden. Daarom zullen gediplomeerde architecten er alles aan doen om dit te voorkomen. Hij of zij zal er alles aan doen om jouw bouw tot een succes te maken.

 

Waarom heeft men een architect nodig?

Voor zowel nieuwbouw als uitbreiding/renovatie wordt geadviseerd om een ​​architect te raadplegen. Gebouwontwerpen moeten voldoen aan alle wetten die van kracht zijn waar gebouwd of gerenoveerd wordt.

 

renovatiewerken architect

Architect bij renovaties

Bij renovaties zijn vaak omvangrijke renovatiewerkzaamheden nodig. Denk aan het doorbreken van muren, het bouwen van een veranda of garage. Zoals bij elk nieuw gebouw, tekenen architecten plannen en voeren ze technische berekeningen uit. En ook hier vraagt ​​men de nodige vergunningen aan.

 

Waarvoor kan ik nog meer bij de architect terecht?

De opdracht van de architect is nog niet afgerond. Er zijn nog steeds veel gebieden waar constructeurs je kunnen helpen. Bijvoorbeeld een afdoening van een bouwovertreding. Beter nog, een goede architect helpt bij het voorkomen van zulke overtredingen. Zo vraagt ​​een professionele architect een vergunning aan als je verschillende wooneenheden wilt splitsen of samenvoegen. Denk ook aan het doorbreken van muren en het werken in kelders en funderingen.

Of wil je jouw veranda, carport, garage etc. uitbreiden of een tuin- of terrasmuur aanleggen, ook voor het bouwen of verbouwen van balkons, het wijzigen van deur- of raamopeningen is een bouwvergunning vereist. Of ben je een nieuwe badkamer aan het plaatsen? Je kunt hiervoor ook een professionele architect inhuren. Een andere klus is het renoveren van gebouwen. Wil je bijvoorbeeld jouw privéwoning omtoveren tot kantoor, restaurant of café? Of wil je een praktijk voor een zelfstandig beroep, een dienst aan huis of een kantoor voor nijverheid vestigen, dan zal je hoogstwaarschijnlijk een vergunning moeten aanvragen. Ook daar kunnen architecten helpen.

 

 

Hoe vind je informatie over architecten?

Als je weet welke stijl je met je project wilt hebben, vraag dan eerst advies aan vrienden en familie. Zij kunnen je informeren over hun goede en slechte ervaringen met diverse architecten in het verleden.In tijdschriften, kranten en vakbladen vindt je informatie over de bijzonderheden van het bureau en goede of slechte ideeën over hoe het werkt. Er wordt ook slechte kritiek gepost. Een volledige lijst van personen ingeschreven bij het Belgische Orde van Architecten is te vinden op de website www.architect.be.

Vind de juiste architect voor jouw renovatieproject op basis van verschillende criteria (specialiteit, regio, taal, verbondenheid met de gemeenschap, enz.). Ook maakt het bekijken van de portfolio van verschillende architecten het gemakkelijk om degene te kiezen die het beste bij uw behoeften past. Het is ook mogelijk om een ​​van de door een bepaalde architect gebouwde of gerenoveerde huizen te bezoeken.

 

Aandachtspunten kiezen architect

Andere aandachtspunten bij het kiezen van de juiste architect

Het is erg belangrijk dat de architect die je kiest bekend is met de stijl van bouwen of renoveren van jouw woning. Het zou natuurlijk geen goed idee zijn om een ​​architect te kiezen die de voorkeur geeft aan strakke, minimalistische lijnen terwijl je de voorkeur geeft aan een meer rustieke stijl. Zelfs als sommige architecten of architectenbureaus beweren ervaring te hebben met verschillende bouwstijlen, is het een goed idee om een ​​expert op een bepaald gebied te raadplegen.

 

De professionele smaak van architecten verschilt ook sterk van persoon tot persoon. Sommige mensen voelen zich meer aangetrokken tot nieuwe gebouwen dan tot het renoveren van oude. Sommige architecten zijn gespecialiseerd in het gebruik van ecologische materialen, terwijl andere gespecialiseerd zijn in goedkope constructies.

Tot slot is er nog een factor. Het gebied waar het architectenbureau is gevestigd en het gebied waar de architecten werken. Natuurlijk is het veel gemakkelijker om problemen ter plaatse op te lossen als de architect snel en gemakkelijk ter plaatse kan zijn.

Uw woning verhuren of verkopen met Kasper & Kent?

Kasper & Kent is een vastgoed - en marketingagentschap tegelijk.

Ontdek onze unieke principes