Kasper & Kent Logo

Impact van de oriëntatie en ligging van je woning

Impact van de oriëntatie en ligging van je woning

Iets waar je best op let als je een woning of bouwgrond wil aankopen, is de oriëntatie en de ligging van je woning. Deze spelen namelijk een belangrijke rol in de energetische prestaties.

Oriëntatie

Als je naar een bouwgrond of woning op zoek bent, opteer dan voor een stuk grond zonder hoge gebouwen ov hoge bomen langs de zuidkant. De zon kan namelijk voor 20 à 60% van de energie zorgen. Dit noemt men ook passieve zonne-energie.

Ligging

Als je woning gelegen is rondom veel voorzieningen zoals winkels, scholen, werk, … dan heeft dat niet enkel voordelen voor je sociale leven maar is het ook beter voor het milieu, want dan heb je je auto minder nodig.

Zonnig in het zuiden, koud in het noorden

Slaapkamers, garages, berging en andere ruimtes waar je het minste tijd doorbrengt, zijn best gelegen aan de noordkant en leefruimtes best aan de zuidkant. Je zal zo namelijk het minste energie verbruiken. Ook is de langste zijde van je woning best naar het zuiden gericht.

Voorzie als het mogelijk is veel glasvlakken aan de zuidkant (liefst superisolerend glas).

Tips

-        Om in de winter maximale warmte binnen te laten en in de zomer de hitte te vermijden, plant je best loofbomen. Ze zorgen in de zomer immers voor schaduw en in de winter laten ze maximaal licht door.

-        Zonnewering (bv. een scherm of luifel houdt de zomerzon buiten

-        Een dakoversteek laat de lage winterzon binnen en houdt de hoogstaande zomerzon buiten

Ook verkopen of verhuren met ons?

Kasper & Kent is een vastgoed - en marketingagentschap tegelijk.

Ontdek onze unieke principes