Kasper & Kent Logo

Last van opstijgend vocht in je woning?

Last van opstijgend vocht in je woning?

Als je vochtplekken, schimmels of beschadigd pleisterwerk ziet op je muur of je behang laat los. Dan is opstijgend vocht hoogstwaarschijnlijk de oorzaak daarvan.

Wat is het en hoe herken je het?

Opstijgend vocht is een probleem dat vaak voorkomt. Je ziet het vooral bij oudere woningen die één dikke muur hebben in plaats van een binnen- en buitenmuur met een luchtruimte er tussen zoals bij nieuwere huizen. Bij muren in oudere woningen werd de muur vaak niet goed afgewerkt aan de onderkant waardoor grondvocht makkelijk in het metselwerk kan trekken. Hierdoor ontstaat er schade aan de muren die je best zo snel mogelijk aanpakt. Je herkent opstijgend vocht aan de onderkant van de muren of aan witte/groenachtige vlekken op de muur. Dit is eigenlijk schimmel en ontstaat doordat er zich een chemische reactie voordoet tussen de nitraten uit het grondwater en de mineralen van je bakstenen.

Wat zijn de gevolgen?

Opstijgend vocht tast de muur, de voegen, bakstenen en cement aan en doordat ook het pleisterwerk schade oploopt kan je behang beginnen loskomen. De schimmels op de muur kunnen dan weer schadelijk zijn voor je gezondheid en bijvoorbeeld problemen aan de luchtwegen veroorzaken.

Hoe behandel je het?

Het is belangrijk om eerst een analyse te maken van de exacte oorzaak en van de diepte van het vocht. Hiervoor doe je best beroep op een vochtexpert. Deze kan een gat boren in de muur en daarna een analyse van het boorgruis maken.

Daarna kan je het behandelen door het onderkappen van de muur of door een muurinjectie. Deze laatste is de goedkoopste methode. Hierbij wordt aan de onderzijde van de muur een vloeistof geïnjecteerd die vervolgens opdroogt en een grens trekt voor opstijgend vocht. Dit is een chemische waterkering. Een tweede optie is onderkapping, een fysieke waterkering, waarbij de dragende constructie wordt aangepast. Dit duurt veel langer en is een pak duurder.

Als er schimmels aanwezig zijn, kan je deze zelf proberen verwijderen met allesreiniger en een vochtige doek, maar draag hiervoor wel een mondmasker en handschoenen. Wrijf met de doek van boven naar beneden en schuur zeker niet, want dan komen de schimmeldeeltjes in de lucht en trekt de schimmel waarschijnlijk dieper in de muur. Als je het niet zelf durft kan je hiervoor altijd een expert aanstellen.

Ook verkopen of verhuren met ons?

Kasper & Kent is een vastgoed - en marketingagentschap tegelijk.

Ontdek onze unieke principes