Lifestyle: 3 woontrends van de toekomst!

De afgelopen jaren is onze kijk op het leven veranderd. Sinds de coronacrisis beseffen we hoe belangrijk onze huizen (en tuinen) zijn als werkplek en studieruimte. We hebben geconstateerd dat het importeren van grond- en bouwmaterialen uit andere delen van de wereld minder vanzelfsprekend is geworden. En vanwege de oorlog in Oekraïne denkt iedereen tegenwoordig aan stijgende energieprijzen. De wereld verandert. En wij? we veranderen mee. We leven, we bouwen, we renoveren, maar anders.

 

Trend 1: Telewerken

Thuiswerken lijkt aan te slaan en lijkt niet snel te verdwijnen. Veel mensen plannen hun kantoorwerk flexibel in. Men werkt meerdere dagen per week vanuit huis, dus heeft men hiervoor een comfortabele en rustige plek nodig.

Om deze plek zo efficiënt mogelijk te maken moeten we ons eerst een paar vragen stellen: Wat vind is er belangrijk voor de uitoefening van de job? Komen er klanten thuis? Of gaat het voornamelijk om een ruimte om in alle rust te videobellen? Het antwoord op deze vragen betekent niet dat elk gezin ineens meerdere thuiskantoren moet voorzien. Een slaapkamer die bijvoorbeeld doordeweeks niet wordt gebruikt omdat een kind in een studentenflat woont, kan met een paar slimme aanpassingen een ideaal thuiskantoor worden.

Toch een aparte kamer nodig? Durf out of the box te denken. Men kan bijvoorbeeld kiezen voor een modulair kantoor in de tuin dat ook een plek wordt voor uw gezin om in het weekend te ontspannen. Of een rustige plek om te lezen of te studeren op het platteland. Goed om te weten: In de meeste gemeenten kunnen bijgebouwen tot 40 vierkante meter in de tuin worden gebouwd met een kroonlijsthoogte van 3,5 meter.

Let op: Zonder bouwvergunning mag deze geen bewoonbare functie hebben. Maar niets weerhoudt u ervan om bij uw gemeente of stedenbouwkundig bureau te vragen wat er allemaal mogelijk is.

Trend 2: Tuinervaringen zoals fruitplukken, vuurpotten en wadi's

Degenen die tuinen, terrassen of zelfs kleine binnenplaatsen met wat planten hebben, kijken meestal positiever terug op de lockdown.Tuinen zijn niet langer alleen speeltuinen voor kinderen. Tuinen zijn meer dan ooit plekken om te ontspannen in de natuur. Waar is de schaduw? Welke bloemen, planten en gewassen zijn goed voor klimaatvriendelijke tuinen die vogels, bijen en vlinders aantrekken? Hoe spring je om met seizoenen en droogte?

Wat we zien is de groeiende populariteit van de wadi als regenwateroverloop. Aansluiten op het straatriool is niet meer mogelijk. Overtollig regenwater moet in je tuin sijpelen. En wadi of grondinfiltratie is een goedkope en coole optie en kan men al realiseren met een 30 cm ondiepe vijver in de tuin. Met aangepaste planten creëer je een natuurlijke waterinfiltratie en een natuurlijke omgeving voor plant en dier. De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) adviseert over milieuvergunningen. Ze bepalen het onderhoud van groene ruimten en besteden veel aandacht aan biodiversiteit.

Na Corona is ook de inrichting van het terras populairder. Je kunt je vrienden op elk moment van het jaar buiten ontmoeten. Vuurpotten zijn populairder dan ooit om buiten te zitten met vrienden en buren, zelfs op koele nachten.

tinyhousecompactwonen

 

Trend 3: compact wonen vs modulair of ruimtelijk denken

Het is moeilijk om met een klein budget te bouwen of te renoveren. Voor veel jongeren is het leven belangrijker dan (grote) woningen. We horen vaak over Tiny Houses, Slow Cabins en Nature Houses. Tegelijkertijd is er een groeiende vraag naar samenlevingsvormen, zoals kangoeroewoningen, waarbij de gepensioneerde ouders of schoonouders inwonen. Als alternatief wordt samenhuizen overwogen. Alles is in ontwikkeling en dat merken we in onze samenleving. Stel jezelf de vraag: hoe groot wil ik leven? Moet het 400m2 zijn als in 250m2 veel kan? Hoe groter het huis, hoe meer budget en materialen je nodig hebt.

Uit het verleden hebben we geleerd dat de woonkamer 8x5 of 40 vierkante meter moet zijn, maar 7/4 kan ook goed zijn. Het hangt er ook vanaf wie er woont. Heeft de bewoner een grote hobbyruimte nodig? Dan heb je een grotere plaats nodig. We denken steeds meer aan onze levensstijl en gaan deze modulair aanpassen. Hoeveel badkamers en binnendeuren heb je echt nodig, heb je echt 3 slaapkamers nodig voor 3 kinderen?

Is het één grote kamer? Ook met schuifwanden kan men intimiteit creëren. Je hebt niet voor alles een andere kamer nodig. De meeste mensen doen niets met de helft van het huis. Valt dat nog goed te spreken?  Deze leegte moet immers ook moet worden verzorgd, schoongemaakt en verwarmd. Compact wonen betekent ruimtelijker denken. Wij zijn fan van combikamers. Het is interessant om na te denken over verschillende ruimtelijke ervaringen. Vroeger zat iedereen in de stoelen bij de voordeur en sindsdien is de tv al lang een centraal onderdeel van de woonkamer. Veel mensen willen er nu vanaf.

Hoe kleiner de woning, hoe meer budget men heeft om af te werken met kwalitatieve en lokale materialen. Woonkwaliteit primeert boven woonkwantiteit. Het wordt aanbevolen om eerst de schil aan te pakken. Isoleer en zorg ervoor dat uw plaats comfortabel en akoestisch goed in mekaar steekt. Zodat je lekker thuis kunt ontspannen. Mensen, ook jongeren, stellen vaak hun eigen lat erg hoog. Moet echt alles vanaf het begin 100% afgewerkt zijn? Steeds meer mensen bouwen hun huis stapsgewijs op en spreiden zo hun kosten in tijd.

Stay tuned, in ons volgende trendartikel zullen we het hebben over polyvalente ruimtes!

Uw woning verhuren of verkopen met Kasper & Kent?

Kasper & Kent is een vastgoed - en marketingagentschap tegelijk.

Ontdek onze unieke principes