Kasper & Kent Logo

Moet ik de huurder verwittigen wanneer ik mijn appartement verkoop?

Moet ik de huurder verwittigen wanneer ik mijn appartement verkoop?

Je kan je woning altijd verkopen als eigenaar, zelfs wanneer deze verhuurd is. Al zal het huurcontract nooit automatisch eindigen. Hou zeker rekening met de volgende punten als je je woning verhuurt:

* Verschillen tussen een geregistreerd en niet-geregistreerd huurcontract

Als het huurcontract geregistreerd is, dan blijft de overeenkomst doorlopen nadat je de woning hebt verkocht. De nieuwe verhuurder moet met andere woorden dezelfde wettelijke opzegmogelijkheden naleven als jij. Ook wanneer het huurcontract niet geregistreerd is en de huurder woont al langer dan 6 maanden in jouw woning, heeft de nieuwe verhuurder dezelfde rechten en plichten. Enkel wanneer de huurder minder dan 6 maanden in de woning verblijft zonder geregistreerd huurcontract, dan kan de koper het huurcontract onmiddellijk beëindigen.

* Verwittigen van de huurder

Het is niet wettelijk verplicht om de huurder te verwittigen, maar het wordt wel sterk aangeraden, aangezien er afspraken met de huurder zullen moeten worden gemaakt om potentiële kopers het pand te laten bezoeken. Soms zijn bezoekmomenten op voorhand bepaald in het huurcontract. Meestal moet de huurder twee of drie huisbezoeken per week toelaten, maar dit wordt meestal
onderling overeengekomen. Daarnaast moet de huurder het huurgeld storten op de rekening van de nieuwe eigenaar na het verlijden van de akte. Dus in de praktijk zal de huurder sowieso altijd op de hoogte moeten worden gebracht.

Ook verkopen of verhuren met ons?

Kasper & Kent is een vastgoed - en marketingagentschap tegelijk.

Ontdek onze unieke principes