Nieuwbouw vs. bestaand huis: De voor- en nadelen op een rijtje.

Inleiding

Nieuwbouwhuizen zijn populairder dan ooit en veel mensen overwegen om in een nieuwbouwwoning te investeren. Het is echter belangrijk om zich bewust te zijn van de kosten die gepaard gaan met het kopen van een nieuwbouwhuis. Het doel van dit artikel is om de lezer te informeren over de gemiddelde kosten van een nieuwbouwhuis en de variabele kosten waarmee rekening gehouden moet worden, evenals de beschikbare financieringsmogelijkheden.

 

Nieuwbouwproject Colonel Bourg in Evere, Brussel

Nieuwbouwproject Colonel Bourg in Evere, Brussel

 

 

Hoeveel geld heb je nodig voor een nieuwbouwhuis?

De gemiddelde kosten van een nieuwbouwhuis kunnen sterk variëren, afhankelijk van de grootte, locatie en uitrusting van de woning. In het algemeen kosten nieuwbouwhuizen meer dan bestaande woningen. Het is belangrijk om rekening te houden met variabele kosten, zoals grondkosten, kosten voor architect en ingenieur, vergunningskosten, notariskosten en verzekeringen.

Financieringsmogelijkheden voor nieuwbouwhuizen zijn vergelijkbaar met die voor bestaande woningen, en omvatten een hypothecaire lening, een persoonlijke lening of een combinatie van beide. Het is belangrijk om uw financiële situatie te evalueren en met verschillende financiële instellingen te praten om de beste optie voor u te vinden.

 

Nieuwbouwproject Eglegem Sunset in Hombeek, Mechelen

Nieuwbouwproject Eglegem Sunset in Hombeek, Mechelen

 

 

Wat kost een nieuwbouwhuis in 2023?

Zoals hierboven aangegeven kunnen de kosten van een nieuwbouwwoning sterk variëren afhankelijk van verschillende factoren. Gemiddeld kosten nieuwbouw wonigen tussen de 250.000 en 650.000 euro. Het is belangrijk om een grondige budgettering uit te voeren om te bepalen of een nieuwbouwhuis binnen uw budget past. De prijzen variëren natuurlijk ook regio per regio.

Bekijk hier ons volledige aanbod nieuwbouw >

 

Is een nieuwbouwhuis goedkoper in verbruik?

Nieuwbouwhuizen bieden meestal moderne faciliteiten en energie-efficiënte oplossingen, waardoor de energiekosten op (middel)lange termijn lager kunnen zijn. Aan de andere kant zijn de aanschafkosten van een nieuwbouwhuis doorgaans hoger dan die van een bestaand huis juist door, onder andere, nieuwe en duurdere technologieën zoals warmtepompen, ventilatiesystemen of zelfs geothermie. Zonnepanelen zijn bijvoorbeeld voor de meeste nieuwbouwprojecten een evidentie. Het is dus belangrijk om deze elementen in rekening te brengen bij het aankopen van een nieuwbouwhuis of een te renoveren bestaande woning.

 

Wat zijn de nadelen van een nieuwbouwwoning?

Een nadeel van een nieuwbouwwoning kan de hoge aanschafkosten zijn. Bovendien is het belangrijk om rekening te houden met eventuele vertragingen in de bouw en het onzekerheid rondom de opleverdatum. Daarnaast kunnen nieuwbouwwoningen soms gebreken vertonen die pas later na oplevering zichtbaar worden. Gezien de steeds strengere regulering is deze laatste echter meer uitzondering dan regel. 

 

Is het kopen van een bestaande woning dan nog wel interessant?

Er zijn verschillende redenen waarom mensen blijven overwegen om een oud huis te kopen in plaats van een nieuwbouwwoning. Hieronder worden enkele belangrijke voordelen besproken.

Voordelen van het kopen van een oud huis:

  • Oude huizen hebben vaak een unieke uitstraling en karakter, wat ze aantrekkelijk maakt voor veel mensen.
  • Ze zijn vaak gebouwd met duurzame materialen en hebben een robuuste constructie, wat betekent dat ze vaak nog lang meegaan.
  • Oudere woningen zijn vaak gelegen in reeds ontwikkelde wijken, met allerlei voorzieningen zoals scholen, winkels, parken en vervoersmogelijkheden in de buurt die zich doorheen de jaren rond deze wijken hebben gevestigd. Bij nieuwbouw worden soms volledige wijken ontwikkeld waardoor lokale voorzieningen niet meteen gevestigd zijn. 

 

Mogelijkheden voor renovatie en modernisering:

  • Oude huizen bieden de mogelijkheid om ze te renoveren en aan te passen aan de eigen wensen en stijl, waardoor ze meer op maat gemaakt kunnen worden.
  • Dit kan niet alleen de levenskwaliteit verbeteren, maar ook de waarde van het huis verhogen.

 

Lagere kosten en hogere waarde:

  • In vergelijking met nieuwbouwhuizen zijn oude huizen vaak goedkoper.
  • Na renovatie en modernisering kan de waarde van het huis echter sterk stijgen, wat betekent dat investeringen snel kunnen worden terugverdiend.

 

Bekijk hier ons volledige aanbod bestaande woningen >

 

Conclusie

In dit artikel is zijn de voor- en nadelen van nieuwbouw tegenover bestaande woningen besproken, de kosten van een nieuwbouwhuis in 2023 en waarom je wellicht overweegt om een oud huis te kopen in plaats van een nieuwbouwhuis.

Om een weloverwogen beslissing te nemen, is het belangrijk om zowel de voordelen als de nadelen van beide opties te overwegen en rekening te houden met persoonlijke voorkeur en budget. In sommige gevallen kan een nieuwbouwhuis een betere keuze zijn, terwijl in andere gevallen het kopen van een oud huis een beter alternatief kan zijn.

 

 

Uw woning verhuren of verkopen met Kasper & Kent?

Kasper & Kent is een vastgoed - en marketingagentschap tegelijk.

Ontdek onze unieke principes