Kasper & Kent Logo

Richtlijnen voor je brievenbus

Richtlijnen voor je brievenbus

Je woning of appartement moet voorzien zijn van een brievenbus zodat de postbode gemakkelijk jouw post kan bezorgen. Daarom werden er in een ministerieel besluit een aantal richtlijnen vastgelegd waaraan jouw brievenbus moet voldoen.

1)   Bereikbaarheid

Je brievenbus moet makkelijk bereikbaar zijn zodat de postbode zich niet in allerlei bochten moet wringen om je post te kunnen bezorgen.

2)   Plaats

Je brievenbus moet geplaatst worden op scheiding van jouw eigendom en de openbare weg. Bij appartementsgebouwen mogen de brievenbussen bv. aan de voordeur of op de gelijkvloerse verdieping geplaatst worden als de postbode ze maar gemakkelijk kan bereiken.

3)   Opening

De opening van de brievenbus moet 23 cm breed en 3 cm hoog zijn. Dat zijn ideale afmetingen zodat de post er makkelijk in kan, maar er niet zomaar kan uitgenomen worden door eender wie. De ideale hoogte van de brievenbus zelf is tussen 70 en 170 cm.

4)   Naam en nummer

Als je je naam vermeldt op je brievenbus, is de postbode zeker dat hij de post juist steekt. Ook je huisnummer ( en busnummer) moet duidelijk zichtbaar zijn.

Wat als mijn brievenbus niet conform de regels is?

Als brievenbus niet voldoet aan de juiste richtlijnen, zou het kunnen dat je een waarschuwing krijgt. Indien je geen aanpassingen hebt gedaan na twee waarschuwingen, zal je geen post meer ontvangen. Je post wordt dan slechts vijftien dagen bijgehouden op het postkantoor. Indien je je post dan nog niet hebt opgehaald, keert die terug naar de afzender.

Uitzonderingen

Er worden enkel uitzonderingen gemaakt voor de plaats van de brievenbus of de hoogte/grootte van de gleuf in volgende gevallen:

-        Geklasseerde gebouwen met ingebouwde brievenbus

-        Woningen bewoond voor 31 december 2007

-        Personen met een handicap (visueel of mobiel)

Ook verkopen of verhuren met ons?

Kasper & Kent is een vastgoed - en marketingagentschap tegelijk.

Ontdek onze unieke principes