SUMMER BLOG REEKS: Van intentie tot akte - Deel 2: De voorbereidingen voor de verkoop van een woning

 

Inleiding

Het verkopen van een woning kan een spannende en uitdagende periode zijn. Het vereist zorgvuldige planning, voorbereiding en strategie om ervoor te zorgen dat je de best mogelijke prijs krijgt en een succesvolle verkoop kunt realiseren. In dit artikel gaan we dieper in op de belangrijke stappen en overwegingen die je moet nemen tijdens de voorbereidingen voor de verkoop van een woning.

 

Het belang van goede voorbereidingen voor de verkoop

­Het belang van goede voorbereidingen voor de verkoop van een woning kan niet genoeg benadrukt worden. Door tijd en moeite te investeren in het optimaliseren van de presentatie en het oplossen van eventuele problemen, vergroot je de kans op een snelle verkoop en het verkrijgen van de gewenste verkoopprijs. Goede voorbereidingen helpen potentiële kopers om een positieve indruk van de woning te krijgen en kunnen het concurrentievermogen van de woning op de markt vergroten.

 

woning herstellen

 

 

Stap 1: Evaluatie van de woning

Voordat je jouw woning op de markt brengt, is het essentieel om een grondige evaluatie van de woning uit te voeren. Deze stap helpt je om potentiële problemen te identificeren, eventuele reparaties aan te pakken en de algehele presentatie van de woning te verbeteren. Door deze evaluatie zorgvuldig uit te voeren, kun je ervoor zorgen dat jouw woning aantrekkelijk is voor potentiële kopers en een positieve indruk achterlaat. Hier zijn de belangrijkste onderdelen van deze evaluatiestap:

 

Grondige inspectie van de woning

Het begint allemaal met een grondige inspectie van de woning. Neem de tijd om elke kamer en alle buitenruimtes zorgvuldig te doorlopen en eventuele gebreken of reparaties te identificeren. Let op zaken als:

  • lekkende kranen
  • kapotte ramen
  • beschadigde vloeren of muren
  • elektrische problemen en andere mogelijke defecten.
  • Plinten, voegwerk, kraken in de muur,..

 

Vele kleine beschadigingen zijn het gevolg van normale slijtage door gebruik en/of veroudering. Deze zijn volkomen normaal en ontstaan in elke woning na enige tijd. Echter is het voor de algemene presentatie van de woning beter om deze aan te pakken.

Maak tijdens de inspectie aantekeningen van alle punten die aandacht nodig hebben.

 

 

renovatie verf

 

Controleren op gebreken en reparaties

Tijdens de inspectie is het belangrijk om aandacht te besteden aan alle gebreken en reparaties die je tegenkomt. Dit kunnen kleine problemen zijn, zoals losse deurklinken of versleten kitranden, maar ook grotere kwesties, zoals een daklekkage of schimmelvorming. Noteer alle gebreken en maak een lijst van de benodigde reparaties.

 

Verbeteringen en renovaties overwegen

Naast het identificeren van gebreken, is het ook belangrijk om te kijken naar mogelijkheden voor verbeteringen en renovaties. Denk na over hoe je de woning aantrekkelijker kunt maken voor potentiële kopers. Dit kan variëren van het opfrissen van verf en het vervangen van verouderde armaturen tot het renoveren van keukens of badkamers. Overweeg welke verbeteringen de waarde van de woning kunnen verhogen, welke cruciaal zijn en de aantrekkelijkheid ervan kunnen vergroten. Onthoud dat potentiële kopers het benodigde budget voor cruciale renovaties steeds in mindering zullen brengen van de vraagprijs.

 

verbetering en renovatie

 

Het creëren van aantrekkelijke binnen- en buitenruimtes

Naast het aanpakken van gebreken en mogelijke verbeteringen, is het belangrijk om aandacht te besteden aan de algehele presentatie van de woning. Zowel de binnen- als de buitenruimtes moeten aantrekkelijk zijn voor potentiële kopers. Hier zijn enkele belangrijke punten om te overwegen:

 

Opruimen en organiseren van de woning

Een opgeruimde en georganiseerde woning spreekt potentiële kopers aan. Verwijder overtollige spullen, minimaliseer rommel en zorg ervoor dat elke kamer schoon en goed georganiseerd is. Dit helpt potentiële kopers om de ruimtes beter te visualiseren en een positieve indruk te krijgen.

 

Verbeteren van de aantrekkelijkheid

De buitenkant van de woning is het eerste wat potentiële kopers zien, dus het is essentieel om de kerb appeal te verbeteren. Maak de voortuin netjes, zorg voor goed onderhouden beplanting en maak eventuele reparaties aan de buitenkant van het huis. Een uitnodigende entree en aantrekkelijke buitenruimtes kunnen potentiële kopers enthousiast maken over de woning.

 

Door een grondige evaluatie van de woning uit te voeren en aandacht te besteden aan zowel gebreken als verbeteringen, leg je een sterke basis voor een succesvolle verkoop.

 

vastgoedmarkt

 

 

Stap 2: Onderzoek naar de markt

Een van de meest uitdagende stappen in de voorbereiding van de verkoop van een woning is het uitvoeren van grondig onderzoek naar de markt. Deze stap vereist een diepgaand begrip van de complexe en voortdurend veranderende vastgoedmarkt. Het kan een uitdagende taak zijn om de huidige trends, vergelijkbare woningen in de buurt en de juiste prijs voor jouw woning te achterhalen

 

Analyseren van de lokale vastgoedmarkt

Het analyseren van de lokale vastgoedmarkt is geen eenvoudige taak. De vastgoedmarkt kan sterk variëren van regio tot regio en zelfs binnen dezelfde stad. Het vergt tijd en inspanning om inzicht te krijgen in de huidige staat van de markt, de vraag en het aanbod van woningen, en de prijstrends in jouw specifieke omgeving. Bovendien kunnen factoren zoals economische ontwikkelingen, demografische verschuivingen en overheidsbeleid de markt beïnvloeden, waardoor het niet altijd evident is een volledig beeld te krijgen van de markt en de invloeden hiervan op de verkoop van uw woning.

 

vastgoedmarkt

 

Trends en ontwikkelingen in de buurt

Het identificeren van trends en ontwikkelingen in jouw buurt vereist grondig onderzoek en het verzamelen van relevante gegevens. Deze informatie is niet altijd direct beschikbaar en kan variëren van buurt tot buurt. Het kan nodig zijn om lokale nieuwsbronnen te raadplegen, contact op te nemen met lokale instanties of zelfs met bewoners te praten om een goed begrip te krijgen van de specifieke factoren die de vastgoedmarkt in jouw buurt beïnvloeden.

 

​​​​​​​​​​​​​​Prijshistorie en marktwaarde van vergelijkbare woningen

Het vergt veel geduld, nauwkeurigheid en doorzettingsvermogen om de prijshistorie en marktwaarde van vergelijkbare woningen te onderzoeken. Gegevens over de uiteindelijke verkoopprijs en bijzondere voorwaarden zijn immers niet makkelijk terug te vinden. De vastgoedspelers in België zijn ook niet zeer happig om deze gegevens openbaar te maken, waardoor er tot op heden nog geen volledig transparante databank bestaat met deze waardevolle informatie. Dit is belangrijk om te onthouden, omdat de meeste woningen niet steeds aan hun vraagprijs verkocht worden.

Bepaalde bronnen zoals de Vastgoedbarometer van Notaris.be kunnen een indicatie geven, maar onthoud dat het hier gaat over gemiddelde prijzen. Andere parameters zoals de staat van vergelijkbare woningen, het aantal kamers, de oppervlakte, etc. worden niet meegegeven, waardoor deze gemiddelde prijzen met een korreltje zout geïnterpreteerd moeten worden. Het is ook belangrijk om rekening te houden met de specifieke omstandigheden en unieke kenmerken van jouw woning, die mogelijk niet direct vergelijkbaar zijn met andere woningen in de buurt.

Vastgoedmakelaars zijn ook een zeer waardevolle bron van informatie, aangezien makelaars steeds lokaal werken en kunnen terugvallen op hun eigen transactiehistoriek en databank. Zo gebeurt het wel vaker dat er in het verleden een andere woning in dezelfde straat verkocht werd door eenzelfde makelaar. De makelaar gaat letterlijk binnen bij de mensen, waardoor ze precies weten wat de staat van een (vergelijkbare) woning is, hoe groot de kamers zijn, welke technieken aanwezig zijn, etc. Dit is allemaal waardevolle informatie die gebruikt wordt om een representatieve vergelijking te maken. Makelaars werken elke dag aan de bron, waardoor ze na verloop van tijd een zeer nauwkeurige voeling met de lokale markt ontwikkelen waar ze handig gebruik van maken tijdens de verkoop van een woning.

 

​​​​​​​Vergelijkbare woningen in de buurt onderzoeken

Het onderzoeken van vergelijkbare woningen in de buurt is een essentieel onderdeel van het bepalen van de waarde van jouw woning. Dit kan echter een complexe en uitdagende taak zijn. Het vereist gedetailleerd onderzoek, het vergelijken van verschillende variabelen en het interpreteren van de bevindingen om een nauwkeurige schatting te maken van de waarde van jouw woning. Daarnaast moet je rekening houden met het feit dat zeer specifieke informatie over vergelijkbare panden moeilijk te vinden is. In het beste geval zou je letterlijk binnen moeten in de vergelijkbare woning. Maar als een buurtbewoner weigert je binnen te laten, kan je uiteindelijk maar zeer weinig zien langs de buitenkant. Hierdoor loop je heel wat informatie mis, waardoor het risico voor foute vergelijkingen en conclusies vergroot.

 

​​​​​​​​​​​​​​Vergelijken van kenmerken en voorzieningen

Het vergelijken van woningen op basis van kenmerken en voorzieningen vereist een grondige analyse en het vermogen om relevante gegevens te verzamelen. Het is belangrijk om niet alleen te kijken naar de grootte en het aantal kamers, maar ook naar andere aspecten zoals de kwaliteit van afwerkingen, de staat van onderhoud en extra voorzieningen.

 

vraagprijs

 

​​​​​​​Het bepalen van een realistische vraagprijs

Het vaststellen van een realistische vraagprijs is een delicate balans tussen het analyseren van de marktgegevens en het begrijpen van de specifieke kenmerken van jouw woning. Het kan een uitdaging zijn om een prijs te bepalen die zowel aantrekkelijk is voor potentiële kopers als de maximale waarde van jouw woning weerspiegelt.

Een verkeerd geprijsde woning kan leiden tot een (te) lange verkoopduur, waardoor de markt je mogelijks zal dwingen om uiteindelijk de prijs sterk te laten zakken. Dit is wat men bedoelt met een verbrand pand op de markt. Potentiële kopers beginnen zich dan af te vragen waarom het pand nog steeds te koop staat, met alle negatieve speculaties als gevolg.

Het uitvoeren van onderzoek naar de markt is geen eenvoudige taak en kan overweldigend zijn vanwege de vele variabelen en complexe factoren die in overweging moeten worden genomen. Het kan de hulp van een professionele makelaar vereisen om een nauwkeurige analyse te maken en de juiste prijsstrategie te bepalen.

 

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​Taxatie laten uitvoeren

Een van de meest gebruikelijke methoden om de waarde van een woning te bepalen, is door een taxatie te laten uitvoeren door een professional uit de vastgoedsector. Dit kan bijvoorbeeld een onafhankelijke taxateur zijn die zeer analytisch te werk gaat op basis van een gedetailleerde beoordeling van jouw woning die verschillende criteria omvat, zoals:

  • de locatie
  • de grootte
  • de voorzieningen
  • het ecologische aspect van de woning
  • de verschillende aspecten van vetusteit (slijtage)

Een taxateur zal wel steeds onmiddellijk vergoed willen worden voor zijn geleverde diensten.

Een andere mogelijkheid is een waardebepaling laten opmaken door een vastgoedmakelaar.

Deze professional zal een waardebepaling (schatting) maken voor de verkoop van de woning als uitgangspunt, dus in context met de markt zoals hierboven besproken. De meeste makelaars maken deze schatting volledig gratis en hopen hier op een later moment voor gecompenseerd te worden, na de effectieve verkoop van de woning in geval van een samenwerking.

 

 

Conclusie

In dit artikel hebben we de cruciale stappen behandeld die nodig zijn voor de voorbereiding van een succesvolle woningverkoop. We begonnen met de inleiding, waarin we het belang van goede voorbereidingen onderstreepten en het doel van het artikel uiteenzetten: het voorzien van waardevolle informatie en praktische tips voor verkopers.

De stappen van "Evaluatie van de woning" en "Onderzoek naar de markt" zijn kritische fases in dit proces. Het correct uitvoeren van een grondige inspectie, het identificeren van gebreken, het overwegen van verbeteringen en het begrijpen van de marktwaarde zijn van vitaal belang om een aantrekkelijke en concurrerende woning op de markt te brengen.

Hoewel deze stappen uitdagend kunnen zijn, is het belangrijk om te onthouden dat ze de basis vormen voor een succesvolle verkoop. Het is verstandig om samen te werken met ervaren makelaars of vastgoeddeskundigen, die je kunnen bijstaan bij het analyseren van de markt en het bepalen van de juiste prijsstrategie. Met een grondige voorbereiding en deskundige begeleiding vergroot je de kans op een bevredigend resultaat en een vlotte verkoop in de competitieve vastgoedmarkt. Door deze waardevolle stappen te volgen, kun je jouw woning optimaal presenteren en potentiële kopers overtuigen van de waarde en aantrekkelijkheid van het pand.

 

De volgende stap: het op de markt brengen van de woning

Het voorbereidende werk is gedaan en de sterke fundering voor een goede verkoop is gelegd.

In het artikel van volgende week kijken we naar de verschillende mogelijkheden om de woning effectief op de markt te brengen: pak je het zelf aan of laat je je bijstaan door een makelaar?

Tot dan!

Uw woning verhuren of verkopen met Kasper & Kent?

Kasper & Kent is een vastgoed - en marketingagentschap tegelijk.

Ontdek onze unieke principes