Kasper & Kent Logo

Tips om je woning te renoveren

Tips om je woning te renoveren

Net een woning gekocht en van plan te renoveren? Dan kan je zeker enkele tips gebruiken om ervoor te zorgen dat alles vlot verloopt en je niets over het hoofd ziet. Het is immers niet gemakkelijk om meteen een duidelijk zicht te hebben op het kostenplaatje en wat er exact allemaal moet gebeuren.

1.        Juiste volgorde

Denk eerst goed na over de meest logische volgorde waarin de werken moeten plaatsvinden. Begin steeds met de basiswerken zoals, isolatie, dakherstelling,… Daarna kan je het huis opnieuw inrichten langs de binnen en buitenkant (gevel vernieuwen, nieuwe keuken,…) en als laatste komt de afwerking (zoals bv. schilderen van het huis)

2.        Energieaudit

Het is ook altijd een goed idee om een expert te laten langskomen om een energieaudit te doen. Een expert kan immers op een correcte manier je verwarming, water, en thermische isolatie evalueren. Hij kan perfect in kaart brengen hoeveel energieverlies er is en hoe je bv je zolder, muren, dak,… beter kan isoleren om een betere energiescore te bekomen.

3.        Budget

Wat moeilijk in te schatten is bij renovatiewerken is het budget dat je ervoor moet uittrekken. Om dit goed in kaart te brengen moet je een duidelijk overzicht hebben van de materialen die je wil gebruiken, of je de werken zelf zal uitvoeren of met vakmensen zal samenwerken en of je eventueel recht hebt op energiepremies. Vraag daarom indien je wil samenwerken met een vakman op zijn minst 3 offertes aan en informeer je goed over de premies in België. Tip: hoe meer werken je combineert in een tijdspanne van 5 jaar, hoe hoger de isolatiepremie. Vraag ook zeker na of je recht hebt op een eco-lening.

4.        Vergunning

Beslist welke werken je wil uitvoeren? Check dan bij de dienst Ruimtelijke Ordening van je gemeente/gewest of je een bouwvergunning nodig hebt of niet. Een inbreuk op stedenbouwkundige voorschriften kan je immers een fikse boete opleveren en die wil je liever vermijden.

5.        Vakmensen

Indien je zelf maar weinig kennis hebt i.v.m. renovaties is het aangeraden om beroep te doen op vakmensen om je te helpen bij het bekijken van de offertes die je hebt opgevraagd, het indienen van de juiste aanvragen voor vergunningen en voor het opvolgen van de uit te voeren renovaties. Tegenwoordig zijn er zelfs bedrijven die de totaalrenovatie volledig op zich nemen en alles van A tot Z opvolgen. Vergelijk voor jezelf de voor- en nadelen. Tip: betaal nooit de volledige factuur voor de werken volledig zijn uitgevoerd. Zo heb je nog iets achter de hand voor moesten er problemen zijn.

6.        Foto’s

Het is ook altijd interessant om foto’s te trekken van elke fase in het renovatieproces. Een leuk souvenir maar daarnaast ook handig voor in de toekomst, mochten er zich problemen voordoen, dan heb je een duidelijk overzicht van de situatie voor en na de werken.

Ook verkopen of verhuren met ons?

Kasper & Kent is een vastgoed - en marketingagentschap tegelijk.

Ontdek onze unieke principes