Vastgoedfotografie regel 2: kies de juiste witbalans!

Vaak zie je in vastgoedfoto's kleurzwemen. Ofwel een onnatuurlijke blauwe zweem ofwel een al even onnatuurlijke oranje-gele zweem. De reden hiervan is dat de kleurbalans en witbalans niet juist zit. In een woning zijn er vaak verschillende soorten lichtbronnen, vaak een combinatie van kunstlicht en invallend daglicht. Wij als mensen corrigeren deze verschillen automatisch in onze hersenen maar een fototoestel doet dit niet vanzelf. Het is dus van groot belang om voor elke opname de juiste witbalans te kiezen.

Een klassieke probleem situatie is een ruimte met zowel kunstlicht (verlichting binnen) en invallend daglicht (invallend licht door de ramen). Als je in dit soort situatie voor daglicht als keurtemperatuur zou kiezen, dan zal het resultaat een foto zijn die onnatuurlijk warm (geel-oranje) aanvoelt. Het licht dat invalt door de ramen zal juist worden afgebeeld maar de verlichting binnen zal overdreven warm zijn (ten opzichte van de gekozen koelere kleurtemperatuur, wat daglicht is). Zoals in het voorbeeld hieronder.

Indien je echter het omgekeerde zou doen en voluit voor een kleurtemperatuur kunstlicht zou kiezen, dan zal het resultaat net het omgekeerde zijn. De lichtbundels van de verlichting binnen zullen correct afgebeeld worden, maar het invallend daglicht dat niet overeenkomt met het kunstlicht zal voor een sterke blauwzweem in de foto zorgen. Zoals in het voorbeeld hieronder.

De oplossing is zoals vaak: de gulden middenweg. Indien je een ruimte dient te fotograferen met zowel daglicht als kunstlichten zal je een witbalans moeten kiezen die het midden houdt tussen daglicht en kunstlicht. Een compromis waarbij er rekening wordt gehouden met beide soorten lichten maar het resultaat niet onnatuurlijk in de ene of andere richting gaat. Zoals in het voorbeeld hieronder.

 

 

 

Uw woning verhuren of verkopen met Kasper & Kent?

Kasper & Kent is een vastgoed - en marketingagentschap tegelijk.

Ontdek onze unieke principes