Kasper & Kent Logo

Verhuizen met kinderen: 6 tips

Ga je binnenkort verhuizen en vinden je kinderen een nieuw huis heel spannend? Wij geven je 6 tips hoe je ze kan voorbereiden op de nieuwe omgeving! 

1. Kies het juiste moment om te verhuizen

Probeer je verhuis slim in te plannen. Bijvoorbeeld tijdens de grote vakantie en niet wanneer ze net ook naar een nieuwe school gaan. Vermijd te veel veranderingen op een korte tijd. 

2. Vertel het op een positieve manier en op het juiste moment

Wees enthousiast over de verhuis en benadruk de voordelen. Het huis wordt groter of de ligging is beter. Zelf als de verhuis een gevolg is van een negatieve gebeurtenis probeer dan zo positief mogelijk te blijven. Het wordt gezelliger in huis of je kind mag iets nieuws kiezen voor in zijn kamer. Probeer ook de juiste moment te kiezen wanneer je vertelt dat jullie gaan verhuizen. Hier speelt de leeftijd natuurlijk een rol. Bij peuters is een week tevoren al voldoende. Zodat je concreet al kan laten zien waar jullie gaan wonen. 

3. Lees samen boekjes of kijk filmpjes over verhuizen

Met verhalen kan je moeilijke dingen op een leuke manier aan kinderen uitleggen. En dat is  ook zo met verhuizen. 

4. Zoek op tijd een nieuwe school of crèche

Als je verhuist naar een andere woonplaats, dan moet je kind misschien ook naar een andere school of crèche. Maak daar snel werk van. Bij veel crèches en scholen zijn er wachtlijsten. Heb je een nieuwe school/crèche gevonden? Vraag dan of je kind al een proefmiddag kan meevolgen. Dan kan het alvast nieuwe vriendjes maken en de juffen leren kennen. Zo wordt het ook allemaal een heel stuk minder eng.

5. Laat je kind zelf inpakken

Betrek je kind zoveel mogelijk. Het zal de hele verhuis wat tastbaarder maken en je kind zal blij zijn dat het zijn steentje bijdraagt aan de verhuis. Laat je kind bijvoorbeeld zijn/haar eigen speelgoed inpakken of heb je een kleuter? Laat je kind dan tekenen op de verhuisdozen. 

6. Organiseer een afscheidsmoment

Indien je kind van school moet veranderen, vertel de leerkracht op school dan ruim op voorhand over de verhuis, zodat de klas eventueel een afscheidscadeau kan knutselen of een afscheidsmoment op de laatste schooldag kan organiseren. Het is ook altijd leuk om een afscheidsfeestje thuis te organiseren met familie en/of vrienden. Haal leuke herinneringen op en trek vooraleer alles in dozen zit nog enkele foto's van leuke hoekjes. 

Bron: ikgaverhuizen

 

Ook verkopen of verhuren met ons?

Kasper & Kent is een vastgoed - en marketingagentschap tegelijk.

Ontdek onze unieke principes