Kasper & Kent Logo

Waar moet ik op letten als ik een huis dat ik geërfd heb wil verkopen?

Waar moet ik op letten als ik een huis dat ik geërfd heb wil verkopen?

Wanneer bv. je ouders overlijden, erven jij (en eventueel je broers of zussen) hun woning/appartement. Indien je beslist om het te verkopen, zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden.

Erfbelastingen

Je moet erfbelastingen (vroeger successierechten) betalen op iets wat je erft. Hoeveel belastingen je moet betalen hangt af van wat jouw verwantschap is met de overledene en wat die nalatenschap net inhoudt.

De nalatenschap wordt in Vlaanderen opgedeeld in een roerend en onroerend gedeelte. Hoeveel erfbelastingen je moet betalen word afzonderlijk berekend op elk gedeelte. Hier vind je meer info over de erfbelasting en tarieven daaromtrent: https://belastingen.vlaanderen.be/erfbelasting

Waardebepaling

Er moet een waarde geplakt worden op het geërfd goed voor de aangifte van de erfbelastingen. Op basis van die waarde zal de fiscus de erfbelastingen berekenen. Van zodra je de eigendom definitief hebt geërfd, mag je zelf kiezen of je het verkoopt of niet. Om een zo objectief mogelijke waarde te plakken op de eigendom kan je door de fiscus een expert laten aanstellen.

Je moet dan opletten dat je de eigendom niet te snel verkoopt voor een veel hogere prijs, want de fiscus kan je dan een boete opleggen en extra erfbelastingen aanrekenen.

Wil je helemaal op safe spelen, dan kan je beter twee jaar wachten met de verkoop. De fiscus kan enkel bijkomende erfbelastingen aanrekenen tot twee jaar na het indienen van de aangifte.

Ook verkopen of verhuren met ons?

Kasper & Kent is een vastgoed - en marketingagentschap tegelijk.

Ontdek onze unieke principes