Wat is meeneembaarheid en teruggave van registratierechten?

 
In feite is het uniek in Europa, de meeneembaarheid van registratierechten, die ook wel het rugzakprincipe of het schrijfvoordeel wordt genoemd. Met dit principe wil de overheid het verhuizen vergemakkelijken. Het principe is dat de registratierechten die ooit werden betaald bij een te verkopen woning, in mindering gebracht kunnen worden bij het aankopen van een nieuwe woning. Er moet echter aan heel wat voorwaarden worden voldaan om van deze maatregel te kunnen genieten.
 
 
Meeneembaarheid en abattement: niet verenigbaar
Voor er gekeken kan worden welke korting het voordeligst is, moet afgewogen worden of abattement niet gunstiger uitvalt. Abbatement of “voetvrijstellling” wil zeggen dat er geen registratierechten betaald moeten worden op de eerste 15.000 euro van de aankoopsom van een woning, op voorwaarde dat de betrokkene geen ander eigendom bezit. Het is echter het een of het ander. Wie kiest voor de korting door middel van abbatement, kan dit niet combineren met meeneembaarheid. Het is dus zaak om aan het rekenen te slaan en de voordeligste keuze te maken. 
 
Verrekening en teruggave
- Als de oude woning wordt verkocht vóór de aankoop van de nieuwe woning, dan kan de meeneembaarheid plaatsvinden bij de registratie van aankoop van de nieuwe woning. Dit is de “verrekening”. 
- Wordt de oude woning verkocht ná de aankoop van de nieuwe woning, dan vindt de meeneembaarheid plaats na de akte van verkoop van de oude woning en spreekt men van een “teruggave”.
 
 
Voorwaarden
- Beide woningen, zowel de oude als de nieuwe, moeten gelegen zijn in het Vlaams Gewest.
- De koper moet een natuurlijke persoon zijn (geen vennootschap of VZW).
- Aankoop en verkoop dienen zuiver te zijn. Hiermee worden enkel verkopen bedoeld in burgerrechtelijke zin.
- Het te verkopen goed moet aantoonbaar in de achttien maanden voor of na de aankoop (bij verrekening, respectievelijk teruggave) als hoofdverblijfplaats van de betrokkene gediend hebben.
- Tussen de verkoop van de oude en aankoop van de nieuwe woning, eender in welke volgorde, mag niet meer dan twee jaar verlopen. Er is een uitzondering voorzien van vijf jaar wanneer het hier een bouwgrond betreft.
- De nieuwe woonst moet als hoofdverblijfplaats van de betrokkene dienen.
 
Beperkingen
Het meeneembare verkooprecht is geplafonneerd tot €12.500. Bovendien wordt het beperkt in verhouding tot de fractie die de betrokkene bekomt in de nieuwe aankoop. Bijvoorbeeld bij een aankoop door twee partners die elk de helft van de prijs van het nieuwe pand voor hun rekening nemen. Daarnaast zijn aanvullende rechten niet meeneembaar. Enkel de geheven rechten komen in aanmerking. 
 
 
De praktijk
De Vlaamse Belastingdienst is bevoegd voor de verkooprechten en gaat na of aan alle voorwaarden tot meeneembaarheid voldaan wordt. De aanvraag voor zowel verrekening als teruggave doet de notaris bij het opmaken van de verkoopaktes. Werd door omstandigheden de aanvraag niet gedaan, dan kan teruggave nog aangevraagd worden binnen de zes maanden, te rekenen vanaf de datum van de notariële akte. Die aanvraag moet per aangetekende brief naar de ontvanger der registratie gedaan worden. Dit wordt het zogenaamde “vangnet” genoemd. Uiteraard kan het geen kwaad en is het zelfs aan te bevelen om grondig inlichtingen in te winnen bij een specialist, vermits het hier toch om een behoorlijke som geld gaat.

Uw woning verhuren of verkopen met Kasper & Kent?

Kasper & Kent is een vastgoed - en marketingagentschap tegelijk.

Ontdek onze unieke principes