Kasper & Kent Logo

Wat te doen met je zonnepanelen als je je woning verkoopt?

Wat te doen met je zonnepanelen als je je woning verkoopt?

Indien je woning beschikt over zonnepanelen en je de woning wil verkopen heb je twee opties.

Je kan de volledige installatie laten staan of alles mee verhuizen. 

Optie 1 : Installatie laten staan

Indien je de volledige installatie laat staan (mits akkoord van de toekomstige eigenaar), kan je dit als meerwaarde aanrekenen bij de verkoop. De exacte waarde is afhankelijk van het rendement, de helling van het dak en de ouderdom van de panelen. Daarnaast zullen ook de groenestroomcertificaten door de nieuwe eigenaar overgenomen worden. Dit alles maakt de waardebepaling complex gezien het moeilijk te voorspellen is of en voor welke bedragen die certificaten in de toekomst toegekend zullen worden.

De huidige en nieuwe eigenaar moeten een formulier ingevuld en ondertekend terugsturen per post naar de VREG (Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt) Daarna zal de nieuwe eigenaar en eigen log-in en wachtwoord krijgen om zijn/haar certificaten aan te vragen. Deze certificaten zullen gewoon blijven doorlopen wat betreft termijn en bedrag.

Optie 2: Installatie verhuizen

 Als je verhuist kan je je zonnepanelen ook gewoon mee verhuizen. De verplaatsing van de volledige installatie kost al snel minimum 2.500 euro, maar de eigenaar behoudt dan wel de certificaten voor de resterende termijn.

Conclusie:

Sta dus zeker even stil bij de interessantste optie voor jezelf en bereken alles grondig.

Opgelet! Wanneer de zonnepanelen niet zonder schade van het dak kunnen worden losgemaakt, moeten ze als onroerende goederen door incorporatie worden beschouwd. Zo kan de waarde ervan in rekening worden gebracht bij het bepalen van de verkooprechten bij de verkoop.

Ook verkopen of verhuren met ons?

Kasper & Kent is een vastgoed - en marketingagentschap tegelijk.

Ontdek onze unieke principes