Kasper & Kent Logo

Welk effect zal de Coronacrisis op de vastgoedprijzen hebben?

Ook in de vastgoedwereld hebben de Corona maatregelen voor een schokgolf gezorgd. Vastgoedmakelaars moeten hun kantoren sluiten en mogen geen huisbezoeken meer doen. Ook bepaalde administratieve diensten, die de nodige inlichtingen dienen af te leveren voor de formalisering van een verkoop, verlopen nu stroever … . 

Maar of de Coronacrisis uiteindelijk een sterk effect op de prijzen zal hebben, valt nu nog niet exact te voorspellen. Wel, kunnen we een aantal mogelijke hypotheses verkennen … . Wie op lagere vastgoedprijzen zit te wachten ten gevolge van de Corona crisis, komt wellicht (we zeggen het voorzichtig maar toch …) bedrogen uit. De geschiedenis heeft ons reeds geleerd dat de Belgische vastgoedmarkt een zeer robuuste markt is die al heel wat crisissen heeft doorstaan . 

Uiteraard, is de Coronacrisis niet te vergelijken met welke crisis dan ook …  maar toch heerst er onder de vastgoedprofessionals het idee dat vastgoedtransacties eerder “uitgesteld” dan “afgesteld” zullen worden. Men gaat ervan uit dat de verkopen die door de Coronacrisis “on hold” zijn gezet, zich zullen hernemen van zodra het opnieuw kan en de markt opnieuw zijn transactieritme zal vinden  … . Daarvan uitgaande zou je ook kunnen verwachten dat, van zodra de Corona crisis voorbij is, er een vloedgolf van vastgoed in de verkoop zal komen? Met name alle verkopen die de Corona maatregelen tot uitstel hebben gedwongen met daar bovenop ook nog eens het aanbod van het moment zelf? En dat er misschien zelfs een overaanbod zou kunnen ontstaan waardoor de prijzen dan toch zouden kunnen dalen?  

House extra

 

Dat zou op zich kunnen, ware het niet dat de Coronacrisis ook een aantal “verkopers met weinig urgentie” zal afremmen om hun woning kort na de Coronacrisis te koop te stellen. Wellicht een onnodige reflex, omdat er ook heel wat kandidaat-kopers opnieuw op de markt zullen komen. Maar een aantal verkopers zal (gelukkig) wel denken dat het niet het goede moment is … .  Waarmee ze op een spontane manier weer wat ruimte laten voor de door Corona uitgestelde transacties om correct verkocht te worden … Wellicht zal het vastgoedaanbod versus aantal kandidaat-kopers op deze wijze uiteindelijk wel weer in zijn plooi vallen. Het is immers al vaak gebleken hoe veerkrachtig en zichzelf corrigerend de Belgische vastgoedmarkt is. 


De grootste bedreiging voor de vastgoedmarkt is dus niet zozeer een daling van transacties of ontregeling van de vastgoedmarkt zelf … maar wel een meer “algemene economische crisis” die uit de Corona crisis zou kunnen volgen. Dat zo een meer “algemene economische crisis” uiteindelijk zou kunnen wegen op de vastgoedmarkt valt niet uit te sluiten, maar ook hier kunnen we moed putten uit het verleden. Na de financiële crisis van 2008 zijn er ook geen échte zware klappen gevallen op de vastgoedmarkt. Laat ons hopen dat de vastgoedmarkt ook in 2020 zijn veerkracht en robuustheid opnieuw zal bewijzen.  Optimism is a moral duty!

Vrijblijvende schatting?
Indien je graag eens een "vrijblijvende" schatting van jouw woning had bekomen,
aarzel dan zeker niet om ons te contacteren.
Zelfs in deze tijden van "Coronamaatregelen" kunnen we jou al een hele goede inschatting opmaken,
op basis van foto's, bewoonbare oppervlakte (en eventuele plannen), oppervlakte terrein, etc ... .

Stuur ons gerust een mailtje op hello@kasperkent.be en één van onze makelaars neemt met jou contact op.
 

Ook verkopen of verhuren met ons?

Kasper & Kent is een vastgoed - en marketingagentschap tegelijk.

Ontdek onze unieke principes