Kasper & Kent Logo

In welk seizoen verkoop je best je huis?

Je denkt erover om je huis te verkopen, maar je vraagt je af of je dat nú moet doen, of dat je beter nog even kan wachten. Is er zoiets als een beste seizoen om je huis te verkopen?

Vraag en aanbod
Net zoals alles wat je wilt verkopen, is een huis verkopen een kwestie van vraag en aanbod. Dat betekent dat jij je woning te koop moet zetten als er de meeste vraag is op de vastgoed markt. Dat klinkt logisch? Maar wanneer is dat dan?


 

Minst gunstige periode om huis te verkopen
Laten we eerst eens kijken welke periode níet zo gunstig is om je huis te verkopen. Rond de kerst – en feestdagen worden er minder woningen verkocht. Mensen zijn met hun hoofd al bij de feestdagen en stellen de beslissing liever uit tot na nieuwjaar. Ook het putteke van de zomer (15 juli – 15 augustus) is een iets stillere periode: mensen gaan of zijn op vakantie, of het is te warm om je druk te maken over hypotheken, verhuizen, etc … .

Beste periodes: lente en herfst
De lente blijkt daarom het beste seizoen te zijn om je huis te verkopen: iedereen heeft weer veel energie en zin in iets nieuws. Het voordeel voor de verkoper, als je dan wil én kan verkopen, is dat alles er ook veel mooier uit ziet: in het zonlicht ziet je woning er gezelliger uit, je tuin en die van de buren staat in bloei en jouw buurt bruist van het leven. Bovendien kopen mensen met kinderen juist graag nog voor de zomer een nieuw huis in verband met het nieuwe schooljaar. Als hun kinderen van school moeten wisselen door de verhuizing, is dat de beste periode. Want als de verkoop beklonken wordt in maart, april of mei kan de akte veelal passeren in de loop van de maand juli of augustus en kan er dus ook verhuisd worden in de schoolvakantie.

Het nadeel is natuurlijk dat je in de lente niet de enige bent die zijn huis wil verkopen. Je hebt in die periode meer concurrentie dan wanneer je je huis in de herfst te koop zet. Het einde van de zomer en begin van de herfst met de maanden september, oktober, november staan daarom op een goede tweede plaats, ook al zijn er dan misschien minder potentiële kopers.

Volgens een Amerikaans onderzoek zou mei de beste maand zijn om je huis te verkopen. Uit het onderzoek bleek dat huizen die te koop werden aangeboden tussen 1 en 15 mei gemiddeld 18,5 dagen sneller verkocht werden dan huizen die in een andere periode te koop stonden. Ook brachten die huizen één procent meer op. Een dergelijk gedetailleerd onderzoek is voor België niet bekend. Mei is in België ook een gunstige maand maar zelfs maart en april scoren doorgaans ook heel goed in België. En zoals reeds eerder gezegd zijn ook de maanden september, oktober, november een goede periode om een woning te verkopen.

 

 

Ook verkopen of verhuren met ons?

Kasper & Kent is een vastgoed - en marketingagentschap tegelijk.

Ontdek onze unieke principes